Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Автор Тема: Предпазете колата си: Как да се справите с прегряването на двигателя  (Прочетена 362 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

15 Май, 2024, 10:08:09
  • Администратор
  • *
  • Регистрация: Окт. 2010
  • Публикации: 739
  • Пол: Мъж
  • Репутация: +2

През летните месеци се случва автомобилите да загреят над нормалното, което е обичайно явление. Това може да се случи по всяко време, особено ако охладителната система не функционира правилно. Поради това е добре да бъдете подготвени и да знаете как да реагирате, ако двигателят на автомобила ви се нагорещи.

Какво предизвиква прегряването на двигателя?
Причините за прегряване на двигателя могат да бъдат разнообразни. Обикновено се дължат на проблеми в охладителната система, като изтичане на антифриз, неизправен вентилатор на радиатора, неизправна водна помпа, блокиран термостат или запушен маркуч за антифриз и радиатор. Прегряването на двигателя не е проблем, който трябва да се пренебрегва, и ако не се реагира навреме, може да доведе до сериозни повреди и скъпи ремонти.

Как се разпознава прегряването на двигателя?
Ако реагирате бързо, за да намалите температурата на двигателя преди да се прегрее, можете да предотвратите сериозни повреди. Но за тази цел трябва да забележите следните признаци за прегряване на двигателя:

- Поява на пара, която може да изглежда като бял дим, излизащ отпод капака на двигателя.
- Индикаторът за температурата на двигателя на таблото, който отива в "Н" или в червената зона.
- Наличие на странен мирис от двигателя – охлаждащата течност, когато изтича, има сладък мирис.

При наличие на някои от тези симптоми веднага се свържете с професионалист и потърсете проблема.

Какво да направите, ако двигателят се прегрее?
Незабавно изключете климатика, за да намалите натоварването върху двигателя. Включете отоплението на максимална топлина. Това ще помогне да се отведе част от топлината от двигателя и ще намали прегряването, докато намерите подходящо място за спиране.
Намерете безопасно място за спиране. Спрете и изключете двигателя. Той трябва да се охлади поне за 15 минути. Когато температурният индикатор се върне в нормалните граници, то двигателят е изстинал. Докато чакате, можете да се свържете с пътна помощ или друг автомобил да ви изтегли до автосервиз.
Проверете нивото на антифриза и ако е необходимо, долейте. Важно е да знаете, че това се прави при охладен двигател. Доливането на антифриз не помага при повреден вентилатор на радиатора или водна помпа, защото причината не е в нивото на течността.
Опитайте да рестартирате двигателя, ако не може автомобилът да се изтегли до най-близкия автосервиз. Следете индикатора за температура и ако започне да се вдига, отбийте, изгасете колата и изчакайте да се охлади.

Какво не трябва да правите при прегрял двигател?
Не правете необмислени маневри, които да застрашат вас и другите участници в движението, и не натискайте рязко спирачния педал. Това няма да реши проблема. Запазете спокойствие и отбийте на безопасно място.
Не продължавайте пътуването си, ако двигателят се прегрява. Трябва да спрете и да установите причината, след като двигателят се охлади. Може и да стигнете до местоназначението си с прегрял двигател, но щетите ще са сериозни.
Не отваряйте капака веднага, а изчакайте двигателят да се охлади. Незабавното отваряне на капака за антифриз може да доведе до изхвърляне на пара, която може да ви изгори.
Не карайте автомобила си, преди да сте отстранили проблема с прегряването. Той няма да изчезне сам – напротив, ще се задълбочи и ще нанесе по-големи щети на двигателя. Посетете автосервиз веднага, за да може автомобилът да се диагностицира и да се отстранят неизправностите, довели до прегряването.

Как да избегнете прегряването на двигателя?
Грижете се за автомобила си. Редовната смяна на антифриза с промивка е добър начин за поддържане на охладителната система. Освен това съществуват различни почистващи добавки за радиатора и тръбопроводите, които също е добре да се използват на определени интервали от време. При теч от радиатора също може да използвате добавка за спиране на теча, преди да решите да го смените.

Редовната диагностика и проверка на работата на вентилатора на радиатора, водната помпа, както и задвижващите ги ремъци също ще гарантира добра работа на системата. Така ще си гарантирате безпроблемно и приятно пътуване.Сподели темата


 

— Mercedes-Benz   „Най-доброто или нищо!” —

 Mercedes-Benz Bulgaria forum - Опознай един съвършено различен свят!

Developed by Mercedes-bg.info.© 2010-2024 Powered by Simple Machines Forum