Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Последни публикации

Страници: [1] 2 3 ... 10
1
В автомобилната индустрия се използват различни видове турбокомпресори. Единичен турбо, Битурбо, Twin-Scroll Turbo, турбо с променлива геометрия, турбо с променлива спирала, електрически турбо и други. Единичният турбокомпресор е този, който повечето хора асоциират с термина "турбо". Чрез промяна на размера на компонентите в турбокомпресора могат да се постигнат напълно различни характеристики на въртящия момент. Големите турбокомпресори предлагат по-високи нива на максимална мощност, докато по-малките могат да се въртят по-бързо и да осигурят по-добра ниска мощност. Те представляват икономически ефективен начин за увеличаване на мощността и ефективността на двигателя, като така стават все по-популярни. Позволяват на по-малките двигатели да увеличат ефективността си, като произвеждат същата мощност като по-големите двигатели с атмосферно пълнене, но с по-ниско тегло.

Битурбо

Битурбо-системите, въпреки че предлагат високи нива на мощност, са склонни да работят най-добре в тесен диапазон на оборотите. Водачите често изпитват турбо забавяне, докато системата се активира в рамките на своя пик. Както подсказва името, при twin-turbos се добавя втори турбокомпресор към двигателя. В случая с V6 или V8 двигатели, това може да се постигне, като се монтира по един турбо за всяка цилиндрова банка. Алтернативно, по-малък турбо може да се използва при ниски обороти, а по-голям - за по-високи. Тази конфигурация позволява по-широк работен диапазон на оборотите и осигурява по-добър въртящ момент при ниски обороти, както и мощност при високи. Въпреки предимствата, съществува значително увеличение на сложността и свързаните с нея разходи.

Twin-Scroll Turbo

Турбокомпресорите с двойна спирала използват корпус на турбината с разделен вход и изпускателен колектор, съчетавайки правилните цилиндри на двигателя с всеки свитък. Например, в четирицилиндров двигател, цилиндри 1 и 4 се подават към един свитък, а 2 и 3 - към друг. Това осигурява по-ефективна доставка на енергия от отработените газове към турбото и помага за по-плътен, чист въздух във всеки цилиндър. Повече енергия се изпраща към турбината, което води до повече мощност. Отново, има компромис във връзка с разходите за справяне със сложността на системата.

Турбокомпресор с променлива геометрия (VGT)

VGTs включват пръстен от аеродинамично оформени лопатки в корпуса на турбината на входа на турбината. Тези лопатки се въртят, за да променят ъгъла на завихряне на газа и площта на напречното сечение. При ниски обороти, ниското съотношение позволява на турбото бързо да се навие, а при по-високи - увеличава въздушния поток. Това води до нисък тласък на прага за намаляване на турбо забавянето и осигурява широка и гладка въртяща сила. Въпреки че VGT се използват често

 в дизеловите двигатели, те са ограничени в приложенията си в бензиновите двигатели поради цената и изискването за специализирани материали.

Турбокомпресор с променлива спирала (VTS)

VTS турбокомпресорът комбинира предимствата на турбото с двойна спирала и турбото с променлива геометрия, като използва клапан, който пренасочва изходящия въздушен поток или регулира количеството, което отваря клапанът, за да раздели отработените газове между двете свитъка.

Електрически турбокомпресори

Електрическият турбокомпресор е приложима опция за приложения с бензинов двигател, като се използва за елиминиране на турбо забавянето и за подпомагане на турбокомпресора при по-ниски обороти на двигателя. Този подход увеличава обхвата на оборотите, в рамките на които турбото работи по ефективно, като прави турбо забавянето значително по-малко.
2
Поддръжка на Интеркулера на Автомобила

След отстраняването на проблемите, които предизвикват преминаване на масло през охладителя, е критично да се извърши поддръжка на интеркулера. Тази стъпка е от съществено значение, за да се гарантира нормалното охлаждане на въздуха. Освен това, тя предотвратява смесването на маслото от двигателя с въздушната струя, подавана от турбината. Наличието на масло и въздух в интеркулера може да намали ефективността на дизеловия двигател, като води до образуване на нагар и въглеродни отлагания. В някои случаи това може дори да доведе до загряване на маслото в цилиндрите и прегряване на дизеловия двигател.

За да почистите интеркулера, ще трябва да го разглобите. Процедурата включва използване на специализирани почистващи препарати, които са лесно достъпни на пазара.

Преди да започнете процеса на почистване на интеркулера, се уверете, че сте събрали необходимата информация за вашия автомобил. Осигурете си необходимите инструменти за почистване на интеркулера. Не препоръчваме използването на бензин, керосин или други агресивни разтворители, тъй като те могат да повредят материалите, от които е изграден интеркулера. Избягвайте използването на силни почистващи средства, които могат да разрушат материалите на интеркулера.

За да измийте остатъците от почистващия препарат, използвайте течаща вода под ниско налягане. Бъдете внимателни, за да не повредите интеркулера със силната струя на водата. Промиването трябва да продължи, докато от него не потече чиста вода.

След като сте завършили с промиването, изсушете внимателно интеркулера, за да се предотврати задържането на вода в него. За да ускорите процеса на сушене, можете да използвате въздух под ниско налягане. Също така, почистете внимателно външността на интеркулера от прах, замърсявания и остатъци от масло.

Накрая, инсталирайте отново почистения интеркулер на мястото му. Периодичното почистване на интеркулера е важна профилактична мярка, която подобрява ефективността на турбокомпресорната система на автомобила. Важно е да се отбележи, че дори малкото количество масло в интеркулера може да наложи спиране на работата на двигателя, докато проблемът не бъде отстранен. Използването на автомобил със съзнателно пренебрегната турбокомпресорна система може да доведе до сериозни повреди на двигателя.
3
Двигателят генерира голямо количество топлина по време на работа. Охладителната система има за задача да отведе тази топлина от двигателя и да я разсее в околната среда. Един от ключовите елементи на охладителната система е водната помпа. Но каква е ролята на водната помпа на автомобила?

Какво представлява водната помпа?

Водната помпа на автомобила е устройство, което служи за циркулация на охладителната течност в двигателя. Основната й функция е да пренасочва охлаждащата течност от радиатора към двигателя, за да го охлади, и след това да я връща обратно в радиатора. Това позволява на двигателя да поддържа оптимална работна температура.

Водната помпа обикновено се намира в предната част на двигателя и се задвижва от ангренажния ремък или верига, свързана с коляновия вал. Тя включва вътрешна помпа с витлов ротор, която създава циркулация на охлаждащата течност.

Как работи водната помпа?

Водната помпа функционира на принципа на циркулация на охлаждащата течност в автомобилната охлаждаща система. Ето как:

- Водната помпа е свързана с двигателя и радиатора чрез маркучи или тръби.
- При стартиране на двигателя помпата започва да се задвижва от ангренажния ремък или верига, свързана с коляновия вал.
- Когато помпата се задвижва, вътрешната помпа с витлов ротор започва да се върти. Роторът създава центробежна сила, която задвижва охлаждащата течност.
- Охлаждащата течност преминава през водната помпа и се пренасочва от радиатора към двигателя, където минава през каналите, обхващащи горивните камери и изпускателните отвори.
- По време на този процес охлаждащата течност абсорбира топлината от двигателя.
- След това охлаждащата течност се връща към радиатора, където се охлажда чрез въздуха, който минава през радиаторната решетка.
- Процесът на циркулация на охлаждащата течност през водната помпа продължава, докато двигателят работи.

Това осигурява ефективно охлаждане на двигателя и го предпазва от прегряване. Водната помпа е важна част от охладителната система на автомобила и осигурява подходяща работна температура на двигателя. Неизправност на водната помпа може да доведе до прегряване и други сериозни повреди. Щастливо, неправилно функциониращата водна помпа обикновено показва симптоми преди да причини сериозни щети.

Признаци за повреда на водната помпа, на които да обръщате внимание:

Изтичане на охлаждаща течност:

Теч на охлаждаща течност може да бъде индикация за различни неизправности, но когато става въпрос за охлаждаща течност в предната част на двигателя, това често е проблем с водната помпа. Изтичането може да бъде поради уплътнението на водната помпа или на вала й. Независимо от причината, течът на охлаждаща течност е сериозен проблем и изисква незабавна интервенция.

При незначителни течове може да забележите бяла следа от остатъци там, където капе по предната част на двигателя, оцветена с цвета на охладителната течност. Течът може да не достигне до земята поради топлината от двигателя, която изсушава охлаждащата течност върху металните повърхности. Смяната на водната помпа може да изисква и смяна на зъбния ремък, ролката на водната помпа, ангренажния ремък или други уплътнения и гарнитури на двигателя.

Прегряване:

Ако двигателят ви се прегрява, това е индикация, че топлината, генерирана от горенето, не се отвежда до радиатора за охлаждане. Това може да се дължи на няколко причини, като например:

- Въздушен джоб в охладителната система, пречещ на циркулацията на охлаждащата течност, вероятно поради теч от водната помпа.
- Ребрата на импелера на водната помпа са повредени от отломки или замръзване.
- Валът е заклещен поради корозия или повреда на лагера.

Прегряването е сериозно състояние, и ако забележите повишаване на температурата или предупредително съобщение на арматурното табло, спрете автомобила възможно най-скоро и изключете двигателя, за да се охлади. Повторното прегряване на двигателя може да предизвика сериозни повреди като спукано уплътнение на главината, изкривена цилиндрова глава или дори блокиране на двигателя.


Пищящ шум:

Свистящ или чуруликащ шум от предната част на двигателя може да бъде индикация за проблем с водната помпа. Този звук може да прилича на шум от ремъка и често така и е. Повишеното съпротивление от водната помпа може да предизвика приплъзване на ремъка по ролката, което обикновено се проявява с ритмични каданси, съобразени с оборотите на двигателя.

Причината за този проблем обикновено е износен лагер на вала. В някои случаи водната помпа може временно да продължи да функционира по този начин в продължение на седмици или месеци, или дори по-дълго, преди да се повреди окончателно. Въпреки че това е един от ранните признаци за неизправност на водната помпа, той трябва да се вземе много сериозно, дори ако шумът идва и отива.

Виещ шум:

Когато водната помпа на автомобила е задвижвана от ремъка или веригата, ролката върти вал, който от своя страна задвижва работното колело в помпата. Ако чуете виещ шум, който се променя с оборотите на двигателя, причината може да не е вътрешен проблем на водната помпа. По-скоро този звук често указва, че ремъкът не е затегнат достатъчно или че ролката е повредена. Може да ви изненада, но причината може да бъде и ремъчната шайба, която може да се напука между отворите за болтове, което води до неправилна работа. Този проблем е по-чест при по-старите автомобили поради ръждата по ремъка. При някои автомобили ролките на водната помпа са вградени в самата помпа, докато при други могат да бъдат сменени отделно.

Корозия на водната помпа:

Ако съмненията за лошо състояние на водната помпа се дължат на корозия, това може да бъде поради различни причини. Вътрешна корозия на импелера може да се дължи на замърсена или неправилно смесена охлаждаща течност в помпата. От външната страна корозията може да предизвика приплъзване на ремъка върху ролката. Има случаи, когато видима корозия или натрупване по самата водна помпа може да покаже, че тя е повредена, дори без други симптоми.

Ако смятате, че вашата водна помпа е повредена, трябва да се заемете с проблема веднага. Отлагането на ремонта може да доведе до по-скъпи ремонти в бъдеще. Освен разходите за смяна на водната помпа, може да са ви необходими охлаждаща течност и уплътнения. Също така е добре да проверите състоянието на ангренажния ремък и да го смените, ако е необходимо. Ако забележите някой от тези симптоми, можете да намерите подходяща водна помпа за вашия автомобил.
4
Един от основните съвети, които трябва да се дават на по-неопитните водачи на моторни превозни средства е: Редовно проверявайте налягането в гумите си, защото подути гуми винаги водят до проблеми. Въпреки това, може да има вариант да не проверявате толкова често гумите. Как, ви разказваме сега. Подути гуми водят до повишен разход на гориво и неравномерно износване, но прекалено честата проверка може да е досадна работа.

Гумите обаче не винаги са виновни, а често проблемът е във вентилите. Тези елементи често страдат от контакт с бордюри и камъни по пътищата, не понасят солените реагенти през зимата и са чувствителни на претоварвания.

Освен това, гумените вентили често се деформират и късат, особено при висока скорост. За да избегнете честите проверки или често помпане на гумите, е добре да се консултирате с професионални шофьори на тежкотоварни превозни средства.

Те дълго време са използвали железни вентили, които са по-здрави и издръжливи. Сложете такива на вашата кола и ще забравите за честните проверки на гумите. На пазара има висококачествени метални вентили за автомобили: по-скъпи, но с по-добра надеждност.

Единственото, което трябва да помните за железните вентили, е необходимостта от редовно смазване, поне веднъж на сезон. Това осигурява лесно разглобяване и безпроблемна употреба. И нещо повече, преди много години Хенри Форд казва, че 80% от външния вид на автомобила се дължи на колелата. А металните вентили са не само по-надеждни, но и по-привлекателни!
Важно е да се има предвид, че правилната грижа за гумите не само подобрява безопасността и ефективността на автомобила, но и продължава техния живот. Подходящо поддържани гуми са от съществено значение за стабилността на превозното средство, особено при извънредни ситуации като спиране или маневриране.

Също така, като се избере подходящ тип вентил, който да се вписва в индивидуалните нужди и стил на шофиране, се гарантира по-добро усещане за управление и по-голямо удовлетворение от шофирането. Например, някои водачи предпочитат спортни вентили за по-добро сцепление и стабилност, докато други избират вентили, които предлагат по-голям комфорт и плавност при шофиране.

В крайна сметка, внимателната грижа за гумите и изборът на подходящи вентили се отразяват не само на безопасността и удовлетворението на шофьора, но и на общата експлоатационна икономия на превозното средство.
5
Джанти и гуми / Как да запазим гумите на колата в добро състояние
« Последна публикация от mercedes-bg.info - 13 Април, 2024, 19:40:46 »
Гумите в автомобила са подложени на тежко натоварване и вредни външни фактори, които оказват влияние върху тяхното износване и живот. Експлоатационният им срок се определя от условията на работа, изправността на превозното средство, маниера на шофиране и начина на поддържане и съхранение.

За да ги запазим от преждевременно износване и смяна е добре да спазваме някои препоръки на специалистите.

Използвайте подходящи за сезона гуми
Много важно е гумите, с който е оборудвана колата ви да отговарят на климатичните условия в момента. Да има разлика както в шарката, така и в материала, от който се изработват гумите.

Използването на летни гуми през зимата е опасно и забранено със закон. От друга страна използването на зимни гуми през лятото също не е за препоръчване. Причината е, че зимните гуми са направени да са устойчиви при ниски температури, лед и сняг.

Материалът на летните гуми е подходящ за високи температури, а шарката на протектора осигурява добро сцепление при дъжд и мокри участъци от пътя.

За любителите на всесезонни гуми трябва да подчертаем, че те не са много ефективни при екстремни условия. За предпочитане са сезонните гуми.

Поддържайте необходимото налягане в гумите
Редовно проверявайте налягането в гумите. Важно е да знаете, че през зимата налягането трябва да е по-високо, от това през лятото. Препоръчителното налягане в гумите ще узнаете от инструкцията за експлоатация на автомобила, от интернет или от специалист. Налягането в гумите се проверява с манометър.

Когато налягането е по-ниско от препоръчителното, гумата трябва да се напомпа до необходимото. Това може да направите на бензиностанция, на паркинг, в гараж или в автосервиз. За целта се използва помпа или компресор. Препоръчително е винаги да имате в багажника помпа или преносим компресор, за да сте подготвени при проблем с гумите.

Съхранявайте правилно и пазете гумите си
Това се отнася както за резервната гума в багажника, така и за зимните или летни гуми, когато не ги използвате. За целта се предлагат различни калъфи за съхранение на гуми. Използването на калъф за резервна гума ще предпази както гумата, така и багажното отделение от замърсяване при смяната и. Калъфите за резервна гума се изработват от еко кожа или полипропилен. Оборудвани са с цип за плътно затваряне.

За съхранение на гумите също се използват калъфи от полиестер с цип и дръжки за лесно пренасяне. Някои модели калъфи за гуми имат и допълнителен джоб за съхранение на болтовете на колелото. Добре е съхранението да се извършва на специални стойки за гуми, който не само спестяват място, но и гарантират запазването им. Стойките за гуми могат да са стоящи или да се монтират на стена.

За да опазите гумите на автомобила си от посегателство задължително монтирайте секретни болтове или гайки на колелата.

Завъртане на гуми
Специалистите съветват за равномерно износване на гумите да се сменят местата им на автомобила на определен пробег. Въртене на гуми е, когато предните и задните колела се сменят. Така дори да има наченки на неравномерно износване на някоя от тях при поставяне на друго място, то ще спре. При видимо износване трябва да се отстрани причината за това по-най бързия начин.

Балансиране на гуми

При всяка смяна на гумите те се балансират. Балансирането разпределя равномерно теглото по цялата обиколка на колелото. Това се постига с добавяне на тежести по периферията на джантата.

Когато теглото на колелото с гумата е равномерно разпределено по диаметъра, то търкалянето се извършва гладко. По този начин протектора се износва равномерно и се гарантира едно комфортно возене.

Разбалансираните гуми да подскачат или да се клатят по време на движение и да причиняват вибрации. При разбалансирана предна гума се появяват вибрации във волана, когато проблемът е в задна гума, то се усеща треперене на седалката или пода.

В процеса на експлоатация гумите се износват и има много фактори, които причиняват дисбаланс. Това може да се случи при удар в бордюр или дупка, при изпадане на тежестите от колелото и други обстоятелства. Признаците за разбалансирана гума са:

Чува се звук туп-туп-туп при движение, който на моменти се усилва или намалява.
Неравномерно износване на протектора понякога твърде бързо.
Треперещ волан при движение също може да е признак за небалансирано колело.
Баланс на гуми се извършва задължително при поставяне на нови гуми, тъй като колкото и да са еднакви гумите, те все пак имат разлика в разпределението на теглото, особено когато са монтиране на джантите. Баланс се извършва и при наличие на изброените по-горе признаци, а също и при всяка смяна на гумите.

Регулиране на преден мост

Това се отнася до регулиране на окачването, което свързва автомобила с колелата му. В съвременните автомобили се извършва на всички колела, но е известно като реглаж преден мост. Регулирането предпазва колата от теглене наляво или надясно, подобрява управлението и предпазва гумите от неравномерно износване.

Сходимостта на колелата може да се наруши при пътнотранспортно произшествие, при преминаване през неравности или удар в твърд предмет, както и при износване на елементи от окачването като накрайници, шарнири и други. Регулиране на сходимостта на окачването се извършва и при някои от следните признаци:

Колата тегли от едната страна.
Преждевременно неравномерно износване на протектора на гумите.
Гумите свирят.
Воланът се накланя извън центъра при шофиране.
Вибрации във волана при ускорение.

Освен това се прави задължително и след ремонт на окачването.

Гумите като част от автомобила са отговорни за доброто сцепление с пътя, навременното спиране и управляемостта му, което до голяма степен обхваща безопасното придвижване. Но, освен безопасността на движение при пътуване, гумите до голяма степен подсигуряват и комфорта при пътуване. Затова трябва да са винаги в добро състояние и да се отнасяте отговорно към тяхното правилно съхранение и добро поддържане.
6
От 1970-те години на миналия век катализаторите в автомобилите играят ключова роля в намаляването на вредните емисии, изпускани в атмосферата при работа на двигателите с вътрешно горене. Днес те са неотменна част от оборудването на всеки автомобил, като за изпусканите в атмосферата отработени газове се прилагат строги законови норми, които се измерват при всеки технически преглед. Освен това, те оказват влияние на работата на автомобилните двигатели, поради което изправността на всеки автомобилен катализатор е от съществено значение.

Какво представлява катализаторът?

При изгарянето на горивото в двигателите на автомобилите се отделят отработени газове, съдържащи вредни вещества като въглероден оксид и азотни оксиди. Тези вещества, особено въглеродният оксид, са основни компоненти при образуването на смог и киселинни дъждове.

Катализаторът (като каталитичен преобразувател) разгражда тези вредни газове в по-безвредни като въглероден диоксид, азотен газ и водна пара чрез химични реакции. Той успешно преобразува около 90% от вредните емисии, предотвратявайки замърсяването на въздуха.

Защо цената на катализатор за автомобилите е висока?

И въпреки относително простата си конструкция, изработката на автомобилните каталитични устройства изисква използването на скъпи благородни метали като платина, родий и паладий, което води до висока цена на катализатора.

Това ги прави и предмет на кражби. Не рядко се случва катализаторът да бъде свалян от колата и откраднат, особено при нови автомобили, където не са износени или повредени. Тогава се налага поставянето на нов катализатор.

Как работи катализаторът в автомобила?

В химията катализаторът е вещество, което влияе на скоростта на химичната реакция, без само да участва в нея. В автомобилите каталитичните преобразуватели използват два различни типа катализатори: редукционен и окислителен.

Те се състоят от керамична структура, обикновено под формата на пчелна пита, покрита с метален катализатор като платина, родий или паладий. Целта е създаването на максимална контактна повърхност с отработените газове с минимално количество метал, поради високите цени на използваните метали.

Когато двигателят работи, отработените газове преминават през катализатора, където протичат два химични реакции:

Редукционният катализатор използва метални катализатори за намаляване на вредните азотни оксиди, като ги разделя на азот и кислород. Азотът се улавя в устройството, а кислородът преминава през него.

Окислителният катализатор намалява неизгорелите въглеводороди и въглеродния окис, като ги изгаря върху металния катализатор.

По-просто казано, всеки катализатор за автомобил филтрира вредните продукти в отработените газове и ги изгаря, намалявайки така вредните емисии и подобрявайки ефективността на автомобила.

Какви са видовете катализатори?

За бензиновите двигатели с вътрешно горене се използват два основни типа катализатори:

Двупосочен окислителен преобразувател, който превръща въглеродния оксид и въглеводородите във въглероден диоксид и вода.

Трипътният катализатор, който освен разпадането на въглеродния оксид, намалява и емисиите от азотен оксид и азотен диоксид.

Дизеловите двигатели използват специфични видове катализатори, за да се справят с емисиите, получавани от запалването чрез сгъстяване. Обикновено те се съчетават с допълнителни устройства и технологии за обработка на изпусканите газове като EGR клапан, DPF (филтър за твърди частици), селективна каталитична редукция SCR с използване на разтвор Adblue и други.

Как да разпознаем неизправен катализатор?

Запушеният катализатор може да се познае по някои от следните признаци:


Сигнали за повреда на катализатора в автомобила:

Намалена мощност на двигателя.
Бавно ускорение на автомобила.
Проблеми със стартирането на двигателя.
Понякога двигателят гасне без причина.
Нестабилна работа на празен ход на двигателя.
Увеличен разход на гориво.
Лампата "Check Engine" свети на арматурното табло.
Изхвърляне на тъмен дим от ауспуха и усещане на мирис на сяра.
Фактори, които могат да повредят катализатора:

Богата или бедна горивна смес, която създава излишък от гориво или натрупване на въглерод. Горивото, което попадне в катализатора, може да го изгори и разтопи.
Неправилна работа на запалителната система и подгревните свещи.
Повредени кислородни сензори, които контролират нивата на кислород и функционирането на двигателя.
Замърсено гориво или наличие на олово в него.
Попадане на моторно масло в горивната система.
Охладителна течност, попаднала в горивната система на двигателя.
Механични повреди, предизвикани от удари или попадане в дупки по време на движение.
Състоянието на каталитичното устройство в автомобила зависи от правилната работа на запалителната система и двигателя, както и от внимателното шофиране по лоши пътища. Редовната проверка и почистване са от съществено значение.

Начини за почистване на запушен катализатор:

Използване на добавки за почистване по време на движение на автомобила.
Механично и химично почистване след сваляне на устройството, което е препоръчително да се извърши от квалифициран специалист.
Какво не трябва да правим с катализатора:

Не трябва да го пробиваме или премахваме поради високата му цена. Това може да увеличи вредните емисии на автомобила и да предизвика санкции от техническия преглед или пътната полиция.
Всеки автомобил, работещ с двигател с вътрешно горене, трябва да има изправен и добре функциониращ катализатор, който ще гарантира по-малко вредни емисии и ефективна работа на двигателя. Ако катализаторът е безвъзвратно повреден или откраднат, може да се консултирате със специалисти от Авто Бим БГ за информация относно нов катализатор и необходимите добавки за поддръжка.
7
Потенциални неизправности и поддръжка на автомобилния климатик: Как да ги разпознаем и предотвратим

Принципът на работа на автомобилния климатик наподобява този на хладилник. Системата е създадена като херметична, в която фреон и компресорно масло циркулират по контурите, смазвайки всички подвижни елементи.

Всяко устройство за климатизация се основава на способността на фреона да абсорбира топлина при преминаване от течно в газообразно състояние и да я освобождава при кондензиране. Компресорът увеличава налягането на газообразния фреон в системата, като го загрява. След това фреонът се охлажда в кондензатора, където се кондензира. След това, през изпарителя, течният фреон кипи и отнема топлина от въздуха, охлаждайки го. Накрая, газообразният фреон се връща в компресора, а охладеният въздух се изпуска в салона чрез вентилатор.

За поддържане на ефективността на климатичната система на автомобила е важно да се спазват определени препоръки от производителите и специалистите. Важно е да се извършва техническо обслужване веднъж годишно, предпочитано през пролетта преди началото на летния сезон. Също така, е важно да се извършва почистване на системата, включително смяна на филтъра за купето и противомикробна обработка на изпарителя два пъти годишно. Почистването на кондензатора също е необходимо за поддържане на нормалната работа на цялата система.

Възможните неизправности на автомобилния климатик включват изтичане на фреон, което може да се дължи както на нормални загуби поради физическите свойства на фреона, така и на нарушения в системата, които изискват ремонт. Проверката на връзките между тръбите и маркучите в системата е също важна за предотвратяване на изтичане на фреон. Повреден компресор обикновено се проявява със забележим шум и теч на масло, което изисква негова замяна или ремонт.

Блокирането на компресора за автомобилния климатик може да настъпи поради различни причини, като например замърсяване, прекомерно налягане в системата вследствие на преливане на фреон и други фактори. Ако компресорът остане неактивен за продължителен период, неговите елементи стават безсмазочни поради липсата на циркулация на фреон и компресорно масло, което може да доведе до вътрешна корозия и, следващото му стартиране, да причини повреда поради увеличеното триене.

Появата на шум в компресора за климатика може да бъде резултат от проблеми с неговото задвижване. Ако шумът продължава и след изключване на климатика, но при работещ двигател, вероятно причината е износен лагер на ролката, който се върти непрекъснато и се износва бързо. Ако шумът се чува само при включен климатик, то повредата е вероятно в самия компресор.

Повреденият кондензатор на автомобилния климатик или охладителят имат за функция да охладят фреона, който, от своя страна, охлажда въздуха, който влиза в салона на автомобила. Симптомите за неизправност могат да се проявят чрез влошаване на работата на климатика при спиране на автомобила, теч на масло от кондензатора и замърсяване. При силно замърсяване охлаждането може да бъде недостатъчно, което може да доведе до случайно изключване на климатичния контрол. В такъв случай е необходимо спешно почистване на радиатора на климатика, за да се намали налягането в системата.

Друга сериозна причина за повреда на кондензатора е корозията, която може да бъде предизвикана от вода и химични вещества от пътното платно, които причиняват корозия и разрушаване на тръбите на кондензатора, в резултат на което може да се появят течове.

Ниеизправност на изпарителя може да се прояви чрез намалена ефективност на работа, поява на вода в салона и неприятен мирис. Причините могат да бъдат корозия, замърсяване и запушване на тръбичката за отвеждане на влагата.

Неизправност на ресивера-изсушителя, който е филтър дехидратор за климатика, може да се прояви чрез прекъсвания в работата на климатика, чести изключвания на компресора и появата на лед на филтъра и тръбопроводите, излизащи от него. Причините за това могат да варират от неправилно зареждане на климатичната система до замърсяване по време на ремонт или изчерпване на ресурса.

Повреден терморегулиращ вентил (ТРВ), който контролира подаването на фреон в зависимост от температурата и налягането на системата, може да причини циклична работа на климатика, непостоянно подаване на охлаждащ въздух, замръзване на маркучите на изпарителя и самоизключване на агрегата. Причините за нестабилната му работа могат да бъдат механична повреда на клапана, неправилна регулация, замърсяване на системата, присъствие на вода или въздух в системата.

Неизправен вентилатор на кондензатора, който служи за допълнително охлаждане на фреона, може да предизвика шум при работа или да прекъсне въртенето си. Причините могат да включват износени лагери, повредени електрически компоненти или механични повреди.

Неизправен датчик за налягане може да изключи системата при критични стойности на налягане в системата. Причините за това могат да варират от неизправности в електрониката до замърсяване на сензора. С появата на всяка неизправност е важно да се извърши проверка на цялата климатична система и при необходимост да се извърши техническо обслужване или ремонт в специализиран сервиз, който разполага с необходимото оборудване и експертиза.
8
Общи теми за С-класа / Обслужване на компресор на Mercedes-Benz W203 C180 и C200
« Последна публикация от mercedes-bg.info - 12 Април, 2024, 18:18:59 »
Обслужване на компресор на Mercedes-Benz W203 C180 и C200

Потърсете масло за компресор SAE AS5780, SPC Class , MIL-PRF-23699-STD
Маслото можете да го изтеглите с обикновенна спринцовка и да напълните с ново масло в същия ред. Според Mercedes маслото в копресора е за целият живот на автомобила, но...това е да гаранцията му, не го забравяйте!Ако искате да увеличите живота на лагерите и зъбните колелета, има опции за обслужване.
Първата стъпка е да премахнете кутията на въздушния филтър, след което е може да демонтирате маркуча за въздух.


Започваме директно със свалянето. За да отворите крайния десен болт, ви е нужен ключ с вложка Е10, тъй като стойката под масления филтър пречи, както е показано на следващата снимка. За да го отворите, трябва да свалите рейката, което е лесно - издърпайте го леко отдясно и той ще излезе, след което го свалете напълно. Не би трябвало да го повредите, защото е закрепен с уплътнителни гумени пръстени.

За болта, който е труден за отваряне с обикновен ключ, използвайте дълъг и тънък ключ Е10, както този на снимката. Общо има 7 такива болта.

Следващата стъпка е свалянето на компресора. За тази цел ви е нужна вложка Е12 и обикновен ключ Е12. Трябва да развиете 5 болта и още 2, за да отстраните, след което ще можете да го извадите напълно. Трябва да го отстраните отгоре и да отстраните кабела, който води към дроселовия клапан на компресора. На следващата снимка са изобразени 4 болта, като вторият е на същото място като първият, но под компресора.


След като сте отворили болтовете отгоре, откачете кондиционерния маркуч.

С 5-тия болт на компресора, когато го отворите, ще го откачете напълно. Той няма да падне, можете да не се притеснявате. 6-тия болт  за който говорих по-рано.

И накрая, 7-мият болт. Болтовете изискват вложка Е10. Желателно е да отвивате този болт с удължител за удобство, но може и без него.

Кстати, още една неизправност - това е масовият провод, който беше откъснат. Той е закрепен към страничната част на компресора.

Този масов провод беше ремонтиран и закрепен, разбира се, компресорът е измит.

Това е всичко, което е необходимо за смяна на маслото и обслужване на компресора.

Тук е отворът, където трябва да се налива маслото

9
W202 / авточасти
« Последна публикация от sit_trash - 06 Април, 2024, 11:13:28 »
Здравейте,
търся врати за С 180 2000 г. най-спешно предна лява 'шофьорската' тъмносиня на цвят да не е ръждясала
10
В системата на автомобилните двигатели с вътрешно горене, начинът на охлаждане играе ключова роля за поддържане на оптималната работна температура. В наши дни, повечето автомобили са оборудвани с водно (течностно) охлаждане, където антифризът играе важна роля.

Терминът "водно охлаждане" е вече остарял, тъй като вместо вода се използва специална охладителна течност, наречена антифриз. Този течен агент циркулира в двигателя, вземайки излишната топлина и поддържайки стабилната работна температура. Процесът се контролира от термостат и водна помпа за кола, а топлината се отделя чрез радиатор.

Охладителна течност (антифриз):
Вместо вода, антифризът за автомобили представлява смес от етиленгликол, пропиленгликол, глицерин, алкохол и други съставки, добавени към дестилирана вода. Този състав не замръзва при ниски температури и има по-висока температура на кипене (достигаща до 135°C). Освен за охлаждане, антифризът има и антикавитационни и антикорозионни свойства, благодарение на добавените присадки.

Видове антифризи:
Различни поколения автомобили използват различни видове охладителни течности, категоризирани по технологията на производство и цвят. Производителите добавят оцветители за различаване на антифриза от водата. Цветовете, като червен, зелен, жълт, лилав и други, предоставят информация за характеристиките и добавките в антифриза.

Специалистите препоръчват пълна смяна на антифриза на всеки 4-6 години, но винаги следвайте указанията на производителя на автомобила. В техническото описание ще намерите информация за пробега за смяна и правилния цвят на антифриза. Важно е да не смесвате охладителни течности с различни цветове, за да избегнете проблеми с охладителната система.
Видове и Класификации на Антифризите:
На пазара се предлагат три основни вида антифризи с индекси G11, G12 и G13. При избора на подходящия за вашия автомобил, обърнете внимание на цифрите в означението или на думата CODEG, които представляват класификацията на антифриза. Съставът на охладителната течност включва около 80% незамръзваща течност и 20% присадки, предназначени за различни видове автомобилни двигатели.

G11 (син, зелен и жълт антифриз): Този вид антифриз съдържа етиленгликол и дестилирана вода, подходящ е за автомобили произведени до 2000 година. Известен е и като IAT (Inorganic Additive Technology – технология с неорганични присадки). Обикновено е по-корозионно активен и изисква смяна на всеки 2-3 години.

G12 или G12+ (розов или червен антифриз): Този антифриз съдържа етиленгликол, силикати и карбоксилати. Препоръчва се за по-нови автомобили със сложни системи за охлаждане. Познат още като OAT (Organic Additive Technology – технология с органични присадки), изисква смяна на всеки 4-5 години.

G13: Най-съвременният антифриз, предлагащ технологията HOAT (Hybrid Organic Additive Technology). Подходящ е за спортни автомобили и тези, използвани в екстремни условия. Цената му е по-висока, а съдържанието на висококачествени добавки прави смяната на всеки 4-5 години задължителна.

Как да Изберете Правилния Антифриз:
При необходимост от доливане на антифриз, консултирайте се със специалист или проверете техническото описание на вашия автомобил. Избягвайте грешки, които могат да доведат до повреди в двигателя. Проверката и смяната на антифриза не изискват специални умения, но изискват внимание и следване на стъпките за безопасност.

Процес на Замяна на Антифриза:

Очаквайте да достигне работна температура.
Отворете капачката на разширителния съд с внимание.
Източете стария антифриз чрез пробките на радиатора.
Проверете уплътненията на пробките и ги заменете при необходимост.
Отвийте пробките за обезвъздушаване и започнете да наливате новия антифриз.
Изчакайте изтичането на въздух и завийте пробките.
Запалете двигателя и проверете за течове и работата на системата.
Цена на Антифриза:
Цената на антифриза варира от 5 лв. до 15 лв. за литър, в зависимост от качеството, концентрацията и производителя. В магазините се предлагат както готови за употреба, така и концентрати, които трябва да се разредят. Съотношението на концентрата и дестилирана вода е посочено на опаковката и зависи от минималната температура през зимния сезон.
Страници: [1] 2 3 ... 10

— Mercedes-Benz   „Най-доброто или нищо!” —

 Mercedes-Benz Bulgaria forum - Опознай един съвършено различен свят!

Developed by Mercedes-bg.info.© 2010-2024 Powered by Simple Machines Forum