Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Автор Тема: Защо трябва да изчакате преди да включите климатика след стартиране на двигателя  (Прочетена 1631 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

23 Юни, 2023, 17:59:11
  • Администратор
  • *
  • Регистрация: Окт. 2010
  • Публикации: 739
  • Пол: Мъж
  • Репутация: +2

Защо не е препоръчително да включвате климатика веднага след стартиране на двигателя? Това действие може да навреди на акумулатора, разхода на гориво и вашето здраве. Дебатът относно това дали е правилно или не климатикът да се активира веднага след стартиране на двигателя е във възход от много години. Всякакъв шофьор има своето мнение по този въпрос. Но какво е най-доброто за автомобила и водача? Нека ви разкажем.

Ние привеждаме аргументи, че е по-добре да изчакате няколко минути, преди да включите климатика. Когато колата е паркирана на горещо, купето става изключително горещо. Пластмасите, особено при по-старите автомобили, отделят различни вредни вещества. Шофьорът вдишва, например, бензинови фракции, а климатикът ускорява този процес.

Също така, изпарителят на климатика се загрява. Ако не се почисти, бактериите могат да проникнат в назофаринкса през въздуховодите, което води до различни вирусни заболявания. По-лесно е да отворите прозорците, за да освободите бързо горещия въздух, отколкото да напрегнете климатика.

Трябва да помислите и за компресора, който работи чрез захранващия блок. Всеки двигател с вътрешно горене има повишено натоварване след стартиране. Той се нуждае от енергия, за да задвижи коляновия вал, но ако включите и климатика, добавяте още един енергийен потребител, когато той още не е готов.

Не е лесно и за акумулатора, който трябва да предоставя повишен стартов ток.

Ако постоянно държите климатика включен, то всяко стартиране ще доведе до хронично недозареждане на батерията. Генераторът няма да е в състояние да компенсира това. В резултат на това батерията ще постепенно се изтощи и скоро ще трябва да бъде заменена.

Желанието да охладите купето възможно най-бързо също води до увеличаване на разхода на гориво. Според измерванията на множество автоексперти, в първите минути от работа на двигателя с включен климатик, разходът на гориво се увеличава с 25%. След това, когато двигателят влезе в нормален режим, този разход намалява значително.

Трябва да отбележим, че много производители на автомобили са наясно с тези проблеми и предоставят функции за забавяне на натоварването. Например, в някои модели на Mercedes, след стартиране на двигателя, дори ако климатикът е включен, той се задейства след няколко секунди.Сподели темата


Етикети: климатик Mercedes 
 

— Mercedes-Benz   „Най-доброто или нищо!” —

 Mercedes-Benz Bulgaria forum - Опознай един съвършено различен свят!

Developed by Mercedes-bg.info.© 2010-2024 Powered by Simple Machines Forum