Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Автор Тема: Основни характеристики и отличителни черти на искровите свещи на DENSO  (Прочетена 2809 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

06 Ноември, 2010, 20:29:12
  • секс гуру
  • Администратор
  • *
  • Регистрация: Окт 2010
  • Публикации: 668
  • Пол: Мъж
  • Репутация: +2

1/ Изолационен материал

Изолационната обвивка на свещите се прави от високо пречистен алуминоокис, който има изключителни изолационни свойства и топлинна проводимост. Друго преимущество на този материал е неговата значителна физическа здравина.
2/ Корпусът на свеща е с дизайн включващ 5 оребряващи пръстенаОребрения дизайн предотвратява пробой и намалява загубата на напрежение. Той осигурява 20% допълнителна изолация в сравнение с конвенционалния тип. Това подобрява производителността, особено при влажни условия, и при свещи работещи под високо напрежение. Ребрата са заоблени за по-голяма устойчивост към счупване.
3/ Специална изолация от медно-стъклен прах

Специална смес от меден и стъклен прах запълва празнината между централния електрод и изолационната обвивка, като се създава газо-непроницаемо уплътнение. Уплътнението има висока електро и топло проводимост и дори допринася за по-добро разпределение на топлинната енергия. Освен това предотвратява изпускането на горещи газове от възпламеняването.
4/ Електрод с медна сърцевина

Централния електрод е направен от износо устойчива хром-никелова двоична сплав с вградена медна сърцевина. Това подсигурява елетрода срещу прегряване и увеличава работната област.
5/ Повърхностен U-образен канал на електрода

U-образния канал осигурява допълнително пространство, което се запълва от искрата. Това дава на огъня повече място за разширение, създавайки по-голям и горещ пламък. Резултатът е по- пълно изгаряне.

Повърхностен U-образен канал на електрода
U-образния канал осигурява допълнително пространство, което се запълва от искрата. Това дава на огъня повече място за разширение, създавайки по-голям и горещ пламък. Резултатът е по- пълно изгаряне

U-образен канал на електрода

Стандартен канал


Уникалният повърхностен U-образен канал е една от най- характерните отличителни черти на DENSO свещите. Той осигурява:

    * по-добро възпламеняване- каналът има два остри края вместо една плоска повърхност. Също както светкавицата така и искрата винаги удря най-високата и най- близка точка;
    * по-добра икономия на гориво- каналът дава възможност за възпламеняване на по- бедни смеси , като избягва прекъсването на запалването;
    * плавна работа на двигателя- искрата и пламъка не са ограничени между между електродите, така се създава по- голяма област на горене;
    * намалени емисии на газове- каналът с по-голямото си пространство осигурява по- добро и пълно изгаряне;

При работа на искрова свещ централния електрод е частта подложена на най-високо натоварване и износване. Това се дължи на посоката на искрата. Ето защо централния електрод се изработва от високо качествена хром-никелова сплав с медна сърцевина. U-образния канал се разполага на повърхността на долния край на електрода, защото това е най-слабо подложената част на износване, по този начин ефекта на канала се поддържа по време на целия живот на свеща. U-образния канал е стандартно изпълнение за повечето DENSO свещи.

Топлинно число

Изборът на точната искрова свещ е особено важна за оптималната работа на двигателя. Всеки двигател се нуждае от специфична свещ. DENSO предлага широка гама високо качествени продукти за почти всяко възможно приложение.

Важен фактор при избора на свещ е топлинното число, което описва количеството топлина, което свеща може да избута от горивната камера. Свещ, която работи прекалено горещо или прекалено студено може да създаде проблеми. Ако свеща работи прекалено горещо, тя няма да може да се охлади достатъчно преди следващия заряд от гориво и въздух да навлеза в цилиндъра и възпламеняването ще настъпи прекалено рано. Ако свеща работи прекалено студено въглеродни отлагания ще замърсят електрода и изолационната повърхност и ще затруднят правилното функциониране на свеща. Идеалната работна среда, при която свеща запазва своите свойства е между 400 и 900 градуса.

За да се оптимизира топлинния трансфер, DENSO използва електрод с медна сърцевина, вграден в изолация от медно-стъклен прах, която осигурява газо-непроницаемо уплътнение. По този начин работния диапазон на DENSO свещите значително нараства.

"Горещите" искрови свещи или тези с число като "16" например имат удължен връх, като по този начин се създава по-голямо разстояние, в което топлината се разширява и изминава, също както и по-голяма повърхност за нейното поглъщане. "Студените" искрови свещи или свещи с по- високо число като "31" например имат по-къс изолационен връх и по- малка абсорбираща топлината повърхност, като по този начин провеждат доста по- бързо топлината до цилиндровата глава.

По принцип "студените свещи" са идеални за дълги дистанции, високи скорости или работа под тежки условия, тъй като при такива натоварвания двигателя отделя голямо количество топлина, която трябва да се разсее бързо, за да се избегне ефекта на предварителното възпламеняване. За по- къси разстояния или градски тип шофиране, "студените" свещи могат да не нагряват до достатъчна температура за изгаряне на въглеводородите, в този случай "горещите" свещи са за предпочитане. Правилното топлинно число се посочва от производителя на автомобила.

Резисторни свещи

Запалителната система е основен източник на радио смущения, най-често водещи до неприятно бучене на касетофона в автомобила. Тези смущения засягат не само автомобилното радио, но и други елетронни системи, като например мобилни телефони, запалителна и гориво контролни системи, ABS, навигационната система в автомобила. За да се избегнат смущения в работата на електронното обурудване DENSO предлага пълна гама от високо качествени резисторни свещи, означени с буква R в наименованието.

Работния живот на свещ стандартно изпълнение може да бъде до 60 000 км.


ZU Platinum искрови свещи

За да отговори на нуждите на съвременните високо натоварени двигатели, Denso създаде специална ZU Platinum серия искрови свещи. Те имат платиниев електрод с диаметър 0.7 мм.

Основните предимства на ZU свещите са:

    * тънкият платиниев електрод изисква по-ниско напрежение за генериране на по- силна искра;
    * конусообразният електрод в комбинация с U-образния канал подобрява значително горивната ефективност, което в крайна сметка води до икономия на гориво;
    * по-лесно запалване и по-добро ускорение;
    * над 100 различни типа;
    * приложими и за стандартни двигатели, като оптимизират работата на двигателя.
Denso Iridium искрови свещи

Denso Iridium е революционна серия ново поколение искрови свещи. Те имат централен електрод направен от специална иридиева сплав, което е съвършено иновационен материал. Предназначени за съвременното поколение бензинови двигатели, те имат работен живот от над 100 000 км. Иридиевата сплав има по- висока устойчивост от платиниевата, което дава възможност големината на централно разположения електрод да бъде намалена под 0.7 мм. Denso Iridium е стандартно и задължително изпълнение за всички автомобили Lexus, Avensis и Hiace.

Основните предимства на Iridium свещите са:

    * работен живот над 100 000
    * изискват много ниско работно напрежение повреме на целия си работен живот
    * имат възможност да възпламенят и по-бедни гориво-въздушни смеси
    * подобрен контрол над емисиите отделяни вредни газове

Сподели темата


 

— Mercedes-Benz   „Най-доброто или нищо!” —

 Mercedes-Benz Bulgaria forum - Опознай един съвършено различен свят!

Developed by Mercedes-bg.info.© 2010-2019 Powered by Simple Machines Forum