Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Автор Тема: Признаци за неизправност на катализатора: какво трябва да знаете  (Прочетена 1318 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

12 Април, 2024, 19:03:00
  • Администратор
  • *
  • Регистрация: Окт. 2010
  • Публикации: 737
  • Пол: Мъж
  • Репутация: +2

От 1970-те години на миналия век катализаторите в автомобилите играят ключова роля в намаляването на вредните емисии, изпускани в атмосферата при работа на двигателите с вътрешно горене. Днес те са неотменна част от оборудването на всеки автомобил, като за изпусканите в атмосферата отработени газове се прилагат строги законови норми, които се измерват при всеки технически преглед. Освен това, те оказват влияние на работата на автомобилните двигатели, поради което изправността на всеки автомобилен катализатор е от съществено значение.

Какво представлява катализаторът?

При изгарянето на горивото в двигателите на автомобилите се отделят отработени газове, съдържащи вредни вещества като въглероден оксид и азотни оксиди. Тези вещества, особено въглеродният оксид, са основни компоненти при образуването на смог и киселинни дъждове.

Катализаторът (като каталитичен преобразувател) разгражда тези вредни газове в по-безвредни като въглероден диоксид, азотен газ и водна пара чрез химични реакции. Той успешно преобразува около 90% от вредните емисии, предотвратявайки замърсяването на въздуха.

Защо цената на катализатор за автомобилите е висока?

И въпреки относително простата си конструкция, изработката на автомобилните каталитични устройства изисква използването на скъпи благородни метали като платина, родий и паладий, което води до висока цена на катализатора.

Това ги прави и предмет на кражби. Не рядко се случва катализаторът да бъде свалян от колата и откраднат, особено при нови автомобили, където не са износени или повредени. Тогава се налага поставянето на нов катализатор.

Как работи катализаторът в автомобила?

В химията катализаторът е вещество, което влияе на скоростта на химичната реакция, без само да участва в нея. В автомобилите каталитичните преобразуватели използват два различни типа катализатори: редукционен и окислителен.

Те се състоят от керамична структура, обикновено под формата на пчелна пита, покрита с метален катализатор като платина, родий или паладий. Целта е създаването на максимална контактна повърхност с отработените газове с минимално количество метал, поради високите цени на използваните метали.

Когато двигателят работи, отработените газове преминават през катализатора, където протичат два химични реакции:

Редукционният катализатор използва метални катализатори за намаляване на вредните азотни оксиди, като ги разделя на азот и кислород. Азотът се улавя в устройството, а кислородът преминава през него.

Окислителният катализатор намалява неизгорелите въглеводороди и въглеродния окис, като ги изгаря върху металния катализатор.

По-просто казано, всеки катализатор за автомобил филтрира вредните продукти в отработените газове и ги изгаря, намалявайки така вредните емисии и подобрявайки ефективността на автомобила.

Какви са видовете катализатори?

За бензиновите двигатели с вътрешно горене се използват два основни типа катализатори:

Двупосочен окислителен преобразувател, който превръща въглеродния оксид и въглеводородите във въглероден диоксид и вода.

Трипътният катализатор, който освен разпадането на въглеродния оксид, намалява и емисиите от азотен оксид и азотен диоксид.

Дизеловите двигатели използват специфични видове катализатори, за да се справят с емисиите, получавани от запалването чрез сгъстяване. Обикновено те се съчетават с допълнителни устройства и технологии за обработка на изпусканите газове като EGR клапан, DPF (филтър за твърди частици), селективна каталитична редукция SCR с използване на разтвор Adblue и други.

Как да разпознаем неизправен катализатор?

Запушеният катализатор може да се познае по някои от следните признаци:


Сигнали за повреда на катализатора в автомобила:

Намалена мощност на двигателя.
Бавно ускорение на автомобила.
Проблеми със стартирането на двигателя.
Понякога двигателят гасне без причина.
Нестабилна работа на празен ход на двигателя.
Увеличен разход на гориво.
Лампата "Check Engine" свети на арматурното табло.
Изхвърляне на тъмен дим от ауспуха и усещане на мирис на сяра.
Фактори, които могат да повредят катализатора:

Богата или бедна горивна смес, която създава излишък от гориво или натрупване на въглерод. Горивото, което попадне в катализатора, може да го изгори и разтопи.
Неправилна работа на запалителната система и подгревните свещи.
Повредени кислородни сензори, които контролират нивата на кислород и функционирането на двигателя.
Замърсено гориво или наличие на олово в него.
Попадане на моторно масло в горивната система.
Охладителна течност, попаднала в горивната система на двигателя.
Механични повреди, предизвикани от удари или попадане в дупки по време на движение.
Състоянието на каталитичното устройство в автомобила зависи от правилната работа на запалителната система и двигателя, както и от внимателното шофиране по лоши пътища. Редовната проверка и почистване са от съществено значение.

Начини за почистване на запушен катализатор:

Използване на добавки за почистване по време на движение на автомобила.
Механично и химично почистване след сваляне на устройството, което е препоръчително да се извърши от квалифициран специалист.
Какво не трябва да правим с катализатора:

Не трябва да го пробиваме или премахваме поради високата му цена. Това може да увеличи вредните емисии на автомобила и да предизвика санкции от техническия преглед или пътната полиция.
Всеки автомобил, работещ с двигател с вътрешно горене, трябва да има изправен и добре функциониращ катализатор, който ще гарантира по-малко вредни емисии и ефективна работа на двигателя. Ако катализаторът е безвъзвратно повреден или откраднат, може да се консултирате със специалисти от Авто Бим БГ за информация относно нов катализатор и необходимите добавки за поддръжка.Сподели темата


Етикети:
 

— Mercedes-Benz   „Най-доброто или нищо!” —

 Mercedes-Benz Bulgaria forum - Опознай един съвършено различен свят!

Developed by Mercedes-bg.info.© 2010-2024 Powered by Simple Machines Forum