Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Автор Тема: Антифриз за Автомобил: Видове, Характеристики, и Правила за Смяна  (Прочетена 2215 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

25 Януари, 2024, 19:09:11
  • Администратор
  • *
  • Регистрация: Окт. 2010
  • Публикации: 739
  • Пол: Мъж
  • Репутация: +2

В системата на автомобилните двигатели с вътрешно горене, начинът на охлаждане играе ключова роля за поддържане на оптималната работна температура. В наши дни, повечето автомобили са оборудвани с водно (течностно) охлаждане, където антифризът играе важна роля.

Терминът "водно охлаждане" е вече остарял, тъй като вместо вода се използва специална охладителна течност, наречена антифриз. Този течен агент циркулира в двигателя, вземайки излишната топлина и поддържайки стабилната работна температура. Процесът се контролира от термостат и водна помпа за кола, а топлината се отделя чрез радиатор.

Охладителна течност (антифриз):
Вместо вода, антифризът за автомобили представлява смес от етиленгликол, пропиленгликол, глицерин, алкохол и други съставки, добавени към дестилирана вода. Този състав не замръзва при ниски температури и има по-висока температура на кипене (достигаща до 135°C). Освен за охлаждане, антифризът има и антикавитационни и антикорозионни свойства, благодарение на добавените присадки.

Видове антифризи:
Различни поколения автомобили използват различни видове охладителни течности, категоризирани по технологията на производство и цвят. Производителите добавят оцветители за различаване на антифриза от водата. Цветовете, като червен, зелен, жълт, лилав и други, предоставят информация за характеристиките и добавките в антифриза.

Специалистите препоръчват пълна смяна на антифриза на всеки 4-6 години, но винаги следвайте указанията на производителя на автомобила. В техническото описание ще намерите информация за пробега за смяна и правилния цвят на антифриза. Важно е да не смесвате охладителни течности с различни цветове, за да избегнете проблеми с охладителната система.
Видове и Класификации на Антифризите:
На пазара се предлагат три основни вида антифризи с индекси G11, G12 и G13. При избора на подходящия за вашия автомобил, обърнете внимание на цифрите в означението или на думата CODEG, които представляват класификацията на антифриза. Съставът на охладителната течност включва около 80% незамръзваща течност и 20% присадки, предназначени за различни видове автомобилни двигатели.

G11 (син, зелен и жълт антифриз): Този вид антифриз съдържа етиленгликол и дестилирана вода, подходящ е за автомобили произведени до 2000 година. Известен е и като IAT (Inorganic Additive Technology – технология с неорганични присадки). Обикновено е по-корозионно активен и изисква смяна на всеки 2-3 години.

G12 или G12+ (розов или червен антифриз): Този антифриз съдържа етиленгликол, силикати и карбоксилати. Препоръчва се за по-нови автомобили със сложни системи за охлаждане. Познат още като OAT (Organic Additive Technology – технология с органични присадки), изисква смяна на всеки 4-5 години.

G13: Най-съвременният антифриз, предлагащ технологията HOAT (Hybrid Organic Additive Technology). Подходящ е за спортни автомобили и тези, използвани в екстремни условия. Цената му е по-висока, а съдържанието на висококачествени добавки прави смяната на всеки 4-5 години задължителна.

Как да Изберете Правилния Антифриз:
При необходимост от доливане на антифриз, консултирайте се със специалист или проверете техническото описание на вашия автомобил. Избягвайте грешки, които могат да доведат до повреди в двигателя. Проверката и смяната на антифриза не изискват специални умения, но изискват внимание и следване на стъпките за безопасност.

Процес на Замяна на Антифриза:

Очаквайте да достигне работна температура.
Отворете капачката на разширителния съд с внимание.
Източете стария антифриз чрез пробките на радиатора.
Проверете уплътненията на пробките и ги заменете при необходимост.
Отвийте пробките за обезвъздушаване и започнете да наливате новия антифриз.
Изчакайте изтичането на въздух и завийте пробките.
Запалете двигателя и проверете за течове и работата на системата.
Цена на Антифриза:
Цената на антифриза варира от 5 лв. до 15 лв. за литър, в зависимост от качеството, концентрацията и производителя. В магазините се предлагат както готови за употреба, така и концентрати, които трябва да се разредят. Съотношението на концентрата и дестилирана вода е посочено на опаковката и зависи от минималната температура през зимния сезон.Сподели темата


Етикети: антифриз g11 g12 g13 
 

— Mercedes-Benz   „Най-доброто или нищо!” —

 Mercedes-Benz Bulgaria forum - Опознай един съвършено различен свят!

Developed by Mercedes-bg.info.© 2010-2024 Powered by Simple Machines Forum