Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Автор Тема: Автомобилните Масла: Видове, Характеристики и Поддръжка  (Прочетена 895 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

25 Януари, 2024, 11:21:19
  • Администратор
  • *
  • Регистрация: Окт. 2010
  • Публикации: 722
  • Пол: Мъж
  • Репутация: +2

Основните разлики между различните видове масла

Важната роля на автомобилното масло за правилното функциониране на двигателя и свързаните механизми, както и за предотвратяване на износване и амортизация, е неоспорима. Автомобилът не може да функционира без този ключов елемент, тъй като маслото смазва и охлажда различните части на двигателя, поддържа ги чисти и уплътнява буталата в цилиндрите. То също така предпазва от натрупване на налагания и корозия, като улеснява студеното стартиране. В маслата се разграничават основно три вида - синтетични, полусинтетични и минерални, всеки със свои характеристики и вискозитет.

За оптимални резултати при избора на подходящо масло за вашия автомобил, е препоръчително да се ръководите от указанията, предоставени от производителя в сервизната книжка.

Минерални масла
Минералните масла се произвеждат на основата на петрол. Процесът на производство включва очистване на нефта от вредни вещества като парафин и съединения на азот, кислород и сяра. Въпреки усилията за дестилиране, не е възможно изцяло отстраняване на тези вещества, което прави минералните масла по-нискокачествени и съответно по-евтини. Използването им често изисква добавка. Този факт се отнася и за добре пречистените и обогатени с водород минерални масла, които остават далеч от качествата на синтетичните. Животът на конкретно минерално масло може да бъде в интервала между 4000 и 7-8000 км, при което главното предимство е ниската цена.

Синтетични масла
Синтетичните масла се явяват най-висококачествен вариант и се произвеждат чрез контролиран химически процес, който позволява прецизен контрол на състава. Тези масла допринасят значително по-ефективно за студен старт на двигателя и същевременно са изключително устойчиви на високи температури. С по-голяма вискозитет, те предпазват двигателя по-ефективно.

Полусинтетични масла
Този вид масла представляват смес от двата основни типа, като синтетичното масло преобладава в съотношение от 75-90%. Те могат да се срещнат и под наименованието "по синтетична технология". Характеристиките им са по-добри от тези на минералните масла, предоставяйки добър компромис между цена и качество.

Вискозитет
Вискозитетът определя гъстотата на маслото и колко лесно то се излива при различни температури. Обозначенията на тубата следват стандарта на SAE (Сдружението на автомобилните инженери на САЩ) и включват числа и букви. Скалата включва 11 класа, като шест от тях се отнасят до числото пред буквата W - 0, 5, 10, 15, 20 и 25. Например, масло с вискозитет 0W е подходящо за температури до -50 градуса. Числото след буквата W (20, 30, 40, 50, 60) указва вискозитета при високи температури и смазващите качества. В България се препоръчват масла с вискозитет като 15W40 (често минерални), 10W40 (полусинтетични) или 5W40 (синтетични) за адаптация към местните температури.

Интервал и начин на смяна
Смяната на маслото трябва да се извършва съгласно указанията на производителя, като се вземат предвид пройдените километри или изминалото време. Препоръките за промяна на маслото при изминато разстояние могат да варират между 5000 и 15 000 км, в зависимост от модела на автомобила. Въпреки това, смяната трябва да се извършва в определения срок, често веднъж годишно, като в някои случаи може да се посочи и двугодишен период.

Редовната проверка на нивото на маслото и доливането му при нужда с масло със същите спецификации са съществени. При постоянно намаляващо ниво, е препоръчително потърсителите услугите на сервиз. Индикаторът за маслото не трябва да бъде игнориран - ако светне, е важно да спрете автомобила и да проверите състоянието на маслото.

Изборът на подходящо масло и редовната поддръжка играят ключова роля за продължителния живот на двигателя на вашия автомобил и за вашата сигурност по време на пътувания, особено при по-дълги разстояния.Сподели темата


Етикети: масло 
 

— Mercedes-Benz   „Най-доброто или нищо!” —

 Mercedes-Benz Bulgaria forum - Опознай един съвършено различен свят!

Developed by Mercedes-bg.info.© 2010-2024 Powered by Simple Machines Forum