Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Автор Тема: Акумулаторът на автомобила - устройство и поддръжка  (Прочетена 1860 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

20 Април, 2023, 13:57:51
  • Администратор
  • *
  • Регистрация: Окт. 2010
  • Публикации: 737
  • Пол: Мъж
  • Репутация: +2

Акумулаторът е електрическо устройство, което съхранява електрическа енергия в химичен вид и я освобождава като електрически ток при нужда. Той се използва за стартиране на двигателя на автомобилите и за захранване на електрическите уреди и системи на автомобила, когато двигателят е спрян.

Акумулаторът е съставен от две електроди - положителна и отрицателна, разделени от електролит. Положителната електрода е покрита със съединение от свинец(IV) оксид, докато отрицателната е изработена от свинцова сплав. Когато акумулаторът се зарежда, токът променя химичното състояние на електродите, като това променя наличието на електрическа енергия, която може да бъде използвана при нужда.

За да се поддържа акумулаторът в добро състояние и да му се удължи животът, е важно да се спазват следните препоръки за поддръжка:

Редовно проверяване на нивото на електролита - ако нивото е ниско, трябва да се добави дестилата във водата, за да се запълнят клетките на акумулатора. Важно е да се използва дестилирана вода, за да се избегне съдържанието на минерални соли, които могат да повредят акумулатора.

Почистване на клемите на акумулатора - клемите трябва да се почистват редовно с мека четка и разтвор на сода, за да се избегне натрупването на корозия и осигури добра връзка между акумулатора и електрическата система на автомобила.
Редовно зареждане на акумулатора - ако автомобилът не се използва за дълъг период от време, акумулаторът може да се изтощи. Затова е важно редовно да се зарежда акумулатора, за да се запази неговото здраве и дълъг живот.Сподели темата


 

— Mercedes-Benz   „Най-доброто или нищо!” —

 Mercedes-Benz Bulgaria forum - Опознай един съвършено различен свят!

Developed by Mercedes-bg.info.© 2010-2024 Powered by Simple Machines Forum