Важна - полезна информация > Поправи си сам

Смяна на клапана за подгряване на течността на чистачките

(1/1)

gosho777:

От миналата зима усетих че не ми подгрява течността за чистачките.Разглобих го и се оказа,че термо клапана е запекал на затворено положение.И с вряла вода го поливах,и в ледена,не пожела да мръдне.За това реших да го подменя с нов.
креди да започнем обаче,трябва да проверим,дали все пак минава антифриз през този малък кръг,който загрява въпросната течност в казанчето.За това свързваме накъсо маркучите с прозрачна тръбичка,палим колата,пускаме парното и наблюдаваме.Ако всичко е наред и минава антифриз,демонтирваме казанчето и започваме със смяната.
Махаме поплавъка и пластмасовата капачка и виждаме,че клапана е закачен за самото казанче.С леко дръпване излиза от леглото си.Трябва да се махне и помпичката,за да излезе лесно.В долната си част е малко по-трудно да излезе,за това дръпваме по-силно и вече е навън.Цялата работа представлява алуминиеви тръбички,едната навита като серпентина,през тях минава горещ антифриз и загрява казанчето.Има клапан,който отваря и затваря кръга.Много елементарна работа,няма електроника,ама след 24 години взе че заяде и сега ще се сменя.
Има един болт шестограм,който придържа тръбичките към клапана.Развиваме го и той си пада.Вътре нищо не се вижда,освен нещо като пружинка.
Слагаме ги двата (стария и новия) един до друг за сравнение.Едно към едно,никаква разлика,освен в годината на производство.Стария е 1993-та,новия е 2016-та.кроизведени са от BEHR.
Аз за всеки случай поръчах и двете гумени пръстнечета,понеже старите може да не уплътняват добре.
Слагаме ги на тръбичките и след това по обратния ред сглобяваме,като прехвърляме от стария и квадратната гайка на болта шестограм.
И така,всичко обратно в казанчето.Не забравяме да го щракнем в леглото си,иначе няма да е стабилно и може да тропа.коставяме казанчето на колата и свързваме маркучите.Наливаме течност за чистачки,палим колата и пускаме парното.Веднага можем да проверим,ако е загряла колата,дали маркучите,които влизат и излизат от казанчето са горещи.След малко и самата течност се загрява.
И така,вече можем да сме спокойни,че зимата течността ще ни е гореща,когато пръскаме по предния прозорец!

200Е-16V:
 good job

Навигация

[0] Списък на темите

Премини на пълна версия