Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Автор Тема: Започна акция "Гума".  (Прочетена 1791 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

18 Ноември, 2010, 00:09:51
  • Майстор
  • *
  • Регистрация: Окт 2010
  • Публикации: 503
  • Местонахождение: Бургас Варна
  • Пол: Мъж
  • Skype: the.victory
  • Автомобил: W124 200EМинистърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков днес даде старт на акция „Гума”. Съгласно нормативните изисквания дълбочината на протекторния рисунък или грайферът, трябва да бъде не по-малко от 1.6 mm, разясни Цветков. Когато гумите не отговарят на тези изисквания, спирачният път се увеличава драстично.

При мокра или заснежена настилка спирачният път при гума с износен грайфер може да нарасне с 20%. Например при движение по магистрала с 100 км/ч, при такива условия, спирачният път на един натоварен TIR се увеличава с над 30 м. Много често точно тези загубени метри са причината за сериозни произшествия и жертви на пътя, допълни министърът при началото на акцията.

Статистиката показва, че през изминалата година всеки пети акт за техническа неизправност е бил съставен за такъв тип нарушение, обясни министър Цветков. Тази статистика за съжаление се запазва и през 2010 г., като 138 превозни средства са били спрени от движение заради разкъсани гуми, допълни той.

Съзнавайки, че превенцията е единственият начин да се противодейства на истинската война, която се разиграва през последните години по нашите пътища, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията започва акция, в рамките на която ще се проверят гумите на превозните средства над 3,5 тона и автобусите извършващи обществен превоз и превоз за собствена сметка.

Практиката показва, че когато гумите не отговарят на изискванията, са не само предпоставка за пътнотранспортно произшествие, но и причина. Особено опасно е когато „гръмне” гума на товарно превозно средство – то става напълно неуправляемо и може да доведе до инциденти с множество жертви, обясни Александър Цветков.

Износената гума крие и друга опасност – когато тежкотоварните превозни средства се движат, с тях те губят странична устойчивост. Заради това могат лесно да поднесат или да навлязат в платното за насрещно движение.

Това е поредната кампания на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, чиято цел е повишаването на сигурността на превозните средства и гарантиране живота и здравето на гражданите. В рамките на 14 дни акцията ще обхване цялата страна,  а инспекторите на Автомобилна администрация ще проверяват гумите на превозните средства над 3,5 тона и автобусите извършващи обществен превоз и превоз за собствена сметка.

Източник: Вестник "Авто Пазар"
 nono nono nono

« Последна редакция: 18 Ноември, 2010, 00:14:55 от Nedko-w124 »
   Бензин, а не кръв! Карбуратор, а не сърце! Машина, а не човек!Сподели темата


Етикети:
 

— Mercedes-Benz   „Най-доброто или нищо!” —

 Mercedes-Benz Bulgaria forum - Опознай един съвършено различен свят!

Developed by Mercedes-bg.info.© 2010-2019 Powered by Simple Machines Forum