Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Автор Тема: Спирачни накладки  (Прочетена 7392 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

16 Юни, 2012, 17:17:26
 • Глобален Модератор
 • *
 • Регистрация: Окт. 2010
 • Публикации: 5193
 • Местонахождение: България
 • Пол: Мъж
 • Репутация: +23
 • Автомобил: Mercedes C 1801 - Фрикционен материал: Спирачните накладки се състоят от смес от 15 до 20 суровинни материала. Сместа се съставя индивидуално за всяко превозно средство и гарантира най-къси спирачни пътища и максимален комфорт. Важното тук е, че за да се постигне най-добрият възможен резултат трябва да се вземат предвид характеристиките на материала на спирачния диск.

2 - Междинна пластина: Тя осигурява комфорта и сигурността и оказва влияние върху свиваемостта и шума.
3 - Лепило: То осигурява връзката между носача на накладката и фрикционния материал. При това то отговаря за якостта на срязване и затова, фрикционният материал да не се отдели от носача на накладката дори при екстремни условия.
4 - Носач на накладката: За него се отнасят зададените тесни допускови полета, за да се гарантира сигурно функциониране при съвместната работа със спирачния апарат и спирачното бутало. За предотвратяване на корозия той е боядисан с висококачествени бои.
5 - Поглъщащ материал: За подобряване на комфорта някои спирачни накладки имат поглъщащо вибрациите покритие. За целта се използват (според физичната необходимост) гума, пластмаса или метални пластини (шайби).
Определящият избор
За първоначалното вграждане Bosch разработва оптималната накладка за всеки модел. В зависимост от спирачната уредба, мощността на двигателя и желаните характеристики на спирачките се прави избор измежду повече от 170 смеси за накладки. За оптимален компромис между коефициента на триене, комфорта и износването Bosch разработва накладките за дискови спирачки чрез скъпо струващи опити на стенд за динамични изпитания и на самия автомобил. Това ноу-хау за първоначалното вграждане Bosch използва и за търговската програма.

Важен е коефициентът на триене

Спирачната мощност зависи от износоустойчивостта, свиваемостта и преди всичко от стабилността на коефициента на триене. Ако той се понижи, спирачният път може значително да се удължи. Затова коефициентът на триене през целия период на експлоатация трябва да е в определени граници. Bosch изпитва коефициента на триене чрез тестове съгласно актуалните индустриални стандарти на динамометричен изпитвателен стенд.

Спирачки с комфорт
Комфортът е важен фактор, който отличава добрите спирачки:
•   Добро поведение при задействане
•   Постоянно усещане на педала
•   Минимални вибрации
•   Никакви смущаващи шумове
Това гарантират спирачните накладки от Bosch с подходящи смеси и със специфични за автомобила вторични мерки.
Голямата експлоатационна продължителност е гарантирана Спирачните накладки се износват в резултат на триенето. Износването се определя основно от експлоатационните условия и стил на шофиране. Bosch симулира стандартизираните режими на движение и така изпитва изискваните стойности. Решаващо за една накладка на Bosch: висока стабилност на коефициента на триене при малко износване.
Днес при много автомобили се прилагат датчици за износването: ако се премине минималната дебелина, водачът получава указание за необходимостта от смяната на накладките.
Скосяване и водоотвеждащ канал
За определени приложения триещите накладки се скосяват, за да се осигурят по-добри условия за начално сработване. За подобряване на поведението при задействане при влага някои спирачни накладки, в зависимост от сместа и типа на автомобила, са снабдени с водоотвеждащ канал.

Винаги сменяйте с накладките: Пружините
Пружините служат за фиксиране на спирачната накладка. Те осигуряват свободата на движение след освобождаване на спирачката, както и режима на износване. Пружините са много натоварени и материалът им се уморява. Те трябва да се сменят при всяка смяна на накладките.
За сравнение: Директива ECE-R 90 и изисквания за качество на Bosch
Критерия за качество ECE-R 90 е европейска директива одобряване на спирачни накладки за дискови и челюсти за барабанни спирачки. Спирачните накладки от Bosch далеч превъзхождат законовите стандарти.
Не е важно колко удари получаваме в живота, а дали след това можем да се изправим!Всеки ден, ако се изправяме срещу нашите страхове ние ще спечелим битката!


08 Май, 2023, 10:46:25
Отговор #1
 • Администратор
 • *
 • Регистрация: Окт. 2010
 • Публикации: 739
 • Пол: Мъж
 • Репутация: +2
Спирачните накладки са част от системата за спиране на автомобила. Те се монтират на спирачните челюсти или спирачните дискове и служат за намаляване на скоростта или спиране на автомобила.

Спирачните накладки
са обикновено изработени от специални материали, като например керамика, метални сплави или асбест. Те се избират спрямо типа и модела на автомобила, както и спрямо начина на шофиране. Например, ако шофирате по-агресивно или по-често карате в планински райони, може да имате нужда от по-издръжливи накладки.

Спирачните накладки трябва да се проверяват и подменят, когато са износени. Износените спирачни накладки могат да намалят ефективността на спиране на автомобила и да доведат до по-опасни условия на шофиране. Винаги трябва да се спазват препоръките на производителя за поддръжка на автомобила и да се проверява състоянието на спирачната система при редовни сервизни прегледи.
Ето някои от най-важните неща, които трябва да знаете:

Проверка на спирачните накладки: Спирачните накладки трябва да се проверят редовно за износване и повреди. Това може да се направи по различни начини, например чрез визуален оглед на спирачните челюсти или чрез измерване на дебелината на накладките.

Износване на спирачните накладки: Спирачните накладки се износват с времето и трябва да се заменят, когато достигнат минималната дебелина. Накладките могат да се износят и по-бързо, ако се шофира по-агресивно или в затруднени условия.

Избор на спирачни накладки: Има различни видове спирачни накладки на пазара, като някои от тях са по-подходящи за определени типове автомобили или начин на шофиране. Затова е важно да изберете правилните спирачни накладки за вашия автомобил и начин на шофиране.

Замяна на спирачните накладки: Замяната на спирачните накладки може да бъде направена в сервиз или самостоятелно, ако имате необходимите умения и инструменти. Винаги следвайте инструкциите на производителя за замяна на накладките и използвайте качествени накладки.

Ефективност на спирачната система: Спирачната система е много важна за безопасността на шофирането, затова е важно да се проверява редовно за изправност. Ако забележите затруднения при спиране или чувате необичайни звуци, незабавно посетете сервиз.

Безопасност при спиране: Правилната употреба на спирачната система е много важна за безопасността на шофирането. Правилният  начин на спиране е да натискате спирачката постепенно и да я освобождавате
Сподели темата


Етикети: спирачни накладки 
 

— Mercedes-Benz   „Най-доброто или нищо!” —

 Mercedes-Benz Bulgaria forum - Опознай един съвършено различен свят!

Developed by Mercedes-bg.info.© 2010-2024 Powered by Simple Machines Forum