Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Автор Тема: Основни характеристики на амортисьорите  (Прочетена 4769 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

11 Октомври, 2011, 01:29:32
 • Администратор
 • *
 • Регистрация: Окт. 2010
 • Публикации: 702
 • Пол: Мъж
 • Репутация: +2

Една от основните задачи на амортисьорите е да задържат гумите на автомобила във всеки един момент на земята, така че да е възможно постоянно управление и прилагането на спирачки докато шофирате. Без този контакт с пътя има реална опастност да загубите контрол над превозното средство. Амортисьорите следователно са една от най-важните части на автомобила що се отнася до безопасността.

Устройсво на газов амортисьорИзносване на амортисьоритеПродължителния период на употреба, натоварената употреба, мръсотията, корозията от солта и водата по пътя могат да повлияят на правилната функция на амортисьорите. Взависимост от условията на шофиране, амортисьорите обикновено не могат да функционират на 100% след 60-80 000 км. Това означава че автомобилите, които са изминали над 100 000 км или са на възраст повече от 5 години имат дефектирали амортисьори.

Амортисьорите и безопастността на пътя

Износените амортисьори водят до удължаване на спирачния път в сравнение с автомобил с работещи амортисьори с 2-3 метра при скорост от 80 км/ч. Това се наблюдава също и когато амортисьорите показват признаци на стареене и стават нестабилни. Тестовете проведени с амортисьори, които са запазили само половината от тяхната активност показват, че гумите губят контакт с пътя при опасни завои и неравни пътища.Амортисьорите и електронното оборудване на автомобила

Лошите амортисьори намаляват ефекта от модерните електронни системи за контрол на движението като ABS и ASR или системата за електронен контрол на стабилността (ESP). Когато при движение по неравен път със скорост от 80 км/ч се приложи спирачно усилие, спирачния път нараства с около 5 метра при превозни средства с ABS и дефектирали амортисьори в сравнение с превозни средства без ABS и с дефектирали амортисьори, това означава че спирачния път става с 14% по дълъг.

Бърз преглед на амортисьорите

С оглед на сигурността и безопастността на пътя е особено важно да се правят редовни проверки на амортисьорите. Ето някои от задължителните неща, които трябва да се имат предвид:
 • Дали автомобилът е изминал повече от 80 000 км без да е направен тест на амортисьорите;
  Накланя ли се колата напред в опасни завои;
 • Има ли износени участъци по профила на гумите и износват ли се гумите като цяло сравнително бързо;
  Дали волана на автомобила рита или колата се държи нестабилно при шофиране;
 • Реагира ли колата остро на неравностите по пътя, решетките за оттичане на вода и капаците на шахти;
  Дали буталото на амортисьора не е покрито с масло;
 • Дали буталото показва признаци на набраздяване или се наблюдават канали по неговата повърхност;
Ако сте отговорили с "да" на повече от един от въпросите, то ви препоръчваме незабавен тест на амортисьорите ви.Сподели темата


 

— Mercedes-Benz   „Най-доброто или нищо!” —

 Mercedes-Benz Bulgaria forum - Опознай един съвършено различен свят!

Developed by Mercedes-bg.info.© 2010-2023 Powered by Simple Machines Forum